Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] na oleju sojowym z 0,75% cholesterolu wysokotłuszczową dietę opartą na smalcu z 0,75 % cholesterolu przez 20 tygodni Dla przypomnienia: Olej sojowy dostarcza głównie kwasów omega-6 (wielonienasyconych; PUFA) i omega-9 (jednonienasyconych; MUFA). Razem jest ich ~76 g w 100 g produktu. Zawiera też trochę jednego z kilku kwasów omega-3 i ok. 12 g w [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] zdrowia i kondycji układu kostnego, bierze udział w syntezie hormonów anabolicznych, co bezpośrednio przekłada się na wsparcie w budowie sportowej formy. Kwasy tłuszczowe omega 3 - stanowią niezbędny element diety osoby trenującej, jak i dbającej o utrzymanie nienagannej formy zdrowotnej. Działanie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 głównie [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
[...] energii, uchronisz się przed wieloma chorobami i będziesz żyć dłużej. To sprawia, że w naszych ciałach łatwo rozwijają się stany zapalne. Najlepszym sposobem, aby je powstrzymać, jest ograniczenie kwasów omega-6 w diecie i przyjmowanie dobrej jakości kwasów omega 3 w postaci suplementów. Przyjmuj do 5000 miligramów preparatu łączącego DHA / EPA.
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
[...] się z tradycyjnym chowem kur, a nie zawsze to przekłada się na to, co znajdziemy w środku. „Jajka Omega 3”, to też dobry chwyt marketingowy. Przecież każde jajko ma kwasy omega-3 oraz omega-6. Niewiedza konsumentów powoduje, że często sięgamy po jajka w ładnym, kolorowym opakowaniu, gdzie widzimy uśmiechniętą kurę, farmę, natomiast środek [...]
[...] spożycia ryb głębinowych w kontekście zdolności do utrzymania koncentracji. Najcenniejszą substancją, na jakiej spożyciu nam z tym przypadku zależy, są kwasy tłuszczowe omega-3 - EPA i DHA. Jeśli więc nie lubisz smaku ryb, śmiało możesz sięgać po suplementy zawierające te kwasy. Cholina Cholina jest niezbędnym składnikiem, do tego, aby [...]
[...] korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe i profil lipidowy. Poznaj dietę: Śródziemnomorską Poznaj dietę: DASH Dodatkowo jej składniki, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, mają działanie przeciwzapalne. Dieta DASH, z kolei, skupiająca się na bilansie sodu-potasu i wysokim spożyciu błonnika, efektywnie obniża ciśnienie krwi. Ponadto [...]
[...] wyciągnięto wnioski, iż spożywanie owoców morza, ryb oraz suplementacja olejem rybim pozwala uzyskać lepsze wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą ubogą w omega 3. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega 3 posiadają licznie udowodnione właściwości prozdrowotne. Można również zakładać, że wspomagają proces redukcji tkanki [...]
[...] osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam praktycznie każdego dnia. Nie zawsze chodzi o stres związany z pracą, zdrowiem, rodziną czy jakąś sytuacją, która [...]
[...] odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Niekiedy jednak pojawią się wątpliwości co do takich składników jak witamina B12, witamina D, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 czy żelazo. Nieodpowiednie dobieranie produktów może się przyczynić do niedoborów, dlatego też wciąż często pojawiają się wątpliwości, czy diety roślinne, aby na [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
[...] witaminę C wraz z witaminą D i K2. Jest to skuteczne trio, które mocno wpływać będzie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D, jako jedyna ma udokumentowane działanie, które będzie wykazywać znaczną funkcję wspomagającą leczenie podczas przeziębienia. Ważnymi składnikami są również tran, bogaty w kwasy omega 3, jak i czosnek.
[...] stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u kobiet w [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]